ظروف نگهداری در اندازه، جنس و طراحی های متفاوت، برای کاربرد ها و مصارف گوناگونی ساخته و استفاده می شوند.نگهداری غذاهای باقیمانده و یا جابجایی غذاهای طبخ شده بسیار سخت است، و این نگرانی که امکان خراب شدن و یا بیرون ریختن غذا از درون ظروف همیشه وجود دارد. لذا استفاده از ظروف مناسب برای نگهداری مواد غذایی بسیار مفید خواهد بود، زیرا این ظروف با داشتن دربهای مناسب مانع از بیرون ریختن مواد غذایی در حین جابجایی میشوند و همچنین بدلیل جلوگیری از انتقال هوا به درون ظرف، مدت نگهداری آنها را افزایش میدهند.
درب های این ظروف مانع از تبادل هوا بین داخل و خارج از ظرف شده و می توان به آسانی مواد غذایی مایع را نیز در آنها نگهداری کرد. درهنگام خرید این ظروف و البته تمام ظروف نگهداری دیگر که در آنها از بخش های پلاستیکی استفاده می شود- باید توجه شود که پلاستیک استفاده شده در آن فاقد مواد سمی و BPA باشد. انعطاف پذیری بالا در قسمت قفل ظرف در طول عمر محصول موثر است. قفل درب این ظروف، با محکم نگه داشتن درب، مانع از بیرون ریختن غذا و کثیف شدن کیف حمل می شود. اگر این ظروف فاقد مواد سمی بوده و از پلاستیک مرغوبی ساخته شده باشند، می توانند به راحتی در تماس با مواد غذایی داغ بوده و همچنین از آنها برای گرم کردن غذا درون مایکروفر استفاده کرد.
این ظروف بدلیل دارا بودن دربهای پیچی از تبادل هوا به داخل و خارج ازظرف نگهداری جلوگیری می کند. باید توجه شود که پلاستیک های مصرف شده از بهترین نوع پلاستیک بوده و فاقد مواد سمی و BPA باشند. در برخی از طراحی این ظروف طراح این امکان را فراهم کرده است تا با اتصال کف یک ظرف به درب ظرف دیگر به طور همزمان چند ظرف نگهداری را باهم جابجا کنید.
ظروف نگهداری شیشه ای بهترین گزینه برای نگهداری مواد غذایی هستند، و بدلیل استفاده از شیشه ای مقاوم در برابر حرارت و شوک حرارتی می توان از آنها در فر، ماکروویو و شعله مستقیم استفاده کرد
مزایای این ظروف قرارگیریشان در یکدیگر است که کمترین فضای ممکن را در آشپزخانه اشغال می کنند. می توان از این ظروف برای نگهداری مواد غذایی در یخچال و فریزر استفاده کرد. اگر ظروف از جنس پلاستیک هستند، باید فاقد مواد سمی و BPA باشند و همچنین در تولیدشان از پلاستیک های مرغوب استفاده شده باشد تا سلامت غذا را به خطر نیاندازد. در برخی از درب های فشاری سوپاپی برای انتقال هوا به داخل ظرف تعبیه شده تا به راحتی بتوانید درب این ظروف را باز کنید.
بعضی از ظروف نگهداری دارای سوپاپ بر روی دربشان هستند، این سوپاپ در هنگان باز کردن درب ظرف امکان انتقال هوا به داخل ظرف را فراهم نموده به شما کمک می کند تا راحت تر درب را از ظرف جدا کنید.
برخی از برندها علاوه بر توجه به نحوه ساخت و استفاده از مواد پلاستیکی فاقد مواد سمی، به نکات ریزتری هم توجه می کنند، مانند استفاده از ظروف نگهداری که قابلیت کوچک تر شدن دارند، تقسیم بندی متفاوتی برای نگهداری چند نوع غذا در کنارهم بدون مخلوط شدن بایکدیگر .
این طراحان از خلاقیت هایشان برای طراحی بهره گرفته و ظروفی جدید طراحی کردند که کمترین فضا و بیشترین کارایی را دارند.
ابتدا ، به یک باور خوب و کاملاً نادرست نگاه می کنیم که همه پلاستیک ها مضر و ناسالم است.
7 نوع مختلف پلاستیک
حقیقت این است که هفت نوع پلاستیک وجود دارد که هر کدام هدف خاص خود را دارند.
1) بسته بندی PET برای آب ، آب میوه و مواد مایع مشابه استفاده می شود ، بازیافت بسیار آسان است و فقط برای یکبار استفاده در نظر گرفته شده است. اگرچه هیچ واقعیتی وجود ندارد که نشان می دهد برای سلامتی مضر است ، اما آب یا هر چیز دیگری را درون این بطری ها بریزید و سپس از آنها بنوشید! این مورد همچنین در مورد “ذخیره سازی کنیاک ” در بطری نوشیدنی گازدار اعمال می شود.
2) HDPE همچنین برای استفاده یکبار در نظر گرفته شده است و از کوزه ، قوطی کوچکتر ، برای ذخیره مایعات مختلف ، از شیر و آب میوه گرفته تا مواد شوینده مایع ساخته شده است. اگرچه این پلاستیک نیز به راحتی قابل بازیافت است و هیچ مدرکی مبنی بر تأثیر بد آن روی مایعات موجود در آن وجود ندارد ، اما دو بار از آن استفاده نکنید!
3) PVC به دلیل مواد افزودنی شیمیایی (سرب ، DEHA ، دیوکسین) که می تواند منجر به اختلال در هورمون ، وزن نوزادان و… شود ، بنابراین توصیه جدی و صریح سازمانهای بهداشتی پیشرو است که در صورت امکان ، این نوع پلاستیک را اصلاً در خانه نگه ندارید! مخصوصاً به ظروف و اسباب بازی های بچه گانه کودکان توجه کنید تا علامت PVC روی آنها نباشد!
4) LDPE یکی دیگر از انواع بی خطر است که برای سلامتی مضر نیست (اما در صورت عدم بازیافت با محیط زیست سازگار است) و برای بسته بندی های یکبار مصرف نان و غذاهای یخ زده استفاده می شود.
5) پلاستیک های PP اکثر پلاستیک های بی خطر هستند که برای استفاده مجدد قابل استفاده هستند. این بسته بندی را برای محصولات لبنی ، جعبه های انبار ، ظروف پلاستیکی درست می کند و می توان با خیال راحت در اجاق های مایکروویو ، یخچال ، ماشین ظرفشویی ، برای حمل و نقل و غیره قرار داد.
6) PS یک پلاستیک بسیار سفت و سخت است که برای رایانه ، در ساخت و ساز ، مهندسی مکانیک و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
7) نام رسمی وجود ندارد ، فقط این شماره نوشته شده است ، به این معنی که پلاستیک مخلوط است. برای سلامتی بسیار خطرناک است و باید به تولید ظروف زباله پزشکی محدود شود ، با این وجود ظروف پلاستیکی مختلف ، درب ، بطری (ورزشی) و بالن آب در این پلاستیک یافت می شود بنابراین حتما آن را بررسی کنید !
نگه داشتن پلاستیک در آشپزخانه
اکنون که دیدیم انواع پلاستیک برای استفاده و ذخیره مواد غذایی بی خطر است از آنجا که پلاستیک خیلی سریع بو را جذب می کند ، اولین نکته این است: با اسفنج های پلاستیکی برای ظروف استفاده نکنید ، زیرا این تنها به آن آسیب می رساند و حتی بوها را نیز جذب می کند.
بعد از استفاده از مواد اولیه ظروف پلاستیکی ، بلافاصله آن را بشویید یا حداقل آن را در آب غوطه ور کنید .
برای حفظ بوی خنثی پلاستیک ، بعد از شستشو با نمک بپاشید یا با جوش شیرین و آب آن را مالش دهید. سرکه همچنین یک راه حل مناسب برای ضد عفونی کننده و “بوییدن” بو است.
اگر پلاستیک را در ماشین ظرفشویی بشویید ، از قوی ترین برنامه آن ،استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث تغییر شکل آن شود. ظروف پلاستیکی را در قسمت بالای ماشین ظرفشویی قرار دهید تا در تماس مستقیم با جت آب گرم قرار نگیرد.
ظروف پلاستیکی را در قسمت های معلق آشپزخانه که در معرض خطر تبخیر در حین پخت و پز هستند قرار ندهید ، زیرا در غیر این صورت بوی “سوزان” دریافت می کنند که خلاص شدن از شر آن عملا غیرممکن است.
متداول ترین کاربرد ظرف نگهداری غذا، بسته بندی و حمل غذا، و نگهداری کوتاه مدت مواد غذایی در یخچال است. این ظروف به دلیل دارا بودن درب های محکم، جلوگیری از رسیدن آلودگی به مواد غذایی و عدم تبادل هوای بیرون و داخل ظرف، برای مدت بیشتری از فساد غذا جلوگیری می کنند. یکی از کاربرد های مهم دیگر ظروف نگهداری، نگهداری منجمد و طولانی مدت مواد غذایی در فریزر است.
در ابتدای روز بدلیل منظم بودن کیف، به راحتی می توانید ظرف غذای خود را در آن جای دهید اما در انتهای روز برای بازگرداندن همان ظرف غذا به مشکل برمی خورید؟ برخی تولید کنندگان این مشکل را با تولید ظروفی که پس از استفاده درون یکدیگر جای می گیرند برطرف کردند. این ظروف پلاستیکی که از بهترین مواد اولیه ساخته و فاقد مواد سمی هستند در ماکروویو قابل استفاده بوده، به راحتی کوچک شده و در کمترین فضا جای می گیرند.
اتصال راحت و محکم این ظروف به یکدیگر انتقال چند نوع غذا را به صورت همزمان ممکن می کند، حتی انتقال سوپ و دیگر غذاهای آب دار با این ظروف امکان پذیر است.
از دیگر ایده های جالب قرار دادن نشانگر زمان بر روی درب های ظروف نگهداری است. این نشانگرها به شما امکان مشخص کردن زمان تهیه شدن غذا را می دهد و می توانید در بهترین زمان از آن غذا استفاده کنید.
بررسی ظروف آهنی چدنی، ظروف استیل، ظروف لعابدار فلزی، ظروف مسی، ظروف رویی، ظروف آلومینیومی، ظروف تفلون و ظروف پلاستیکی
مزایا و معایب ظروف چدنی
امکان ابتلا به سرطان به واسطه استفاده از ظروف استیل
آیا پخت غذا در ظروف لعابدار فلزی خطرناک است
باور غلط درباره ظروف مسی ظروف مسی میتواند باعث مسمومیت شدید شوند
پخت غذا در ظروف رویی میتواند اثرات آلودگی هوا را تا حدی خنثی کند
ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله آلزایمر با پخت غذا در ظروف آلومینیومی
خطرات استفاده از ظروف تفلون خطر مرگ با گاز متصاعد شده را جدی بگیرید
جهش ژنتیکی و ابتلا به انواع سرطان بهدلیل استفاده از ظروف پلاستیکی و یکبارمصرف
در حد امکان، از ظروف پلاستیکی فاصله بگیرید امّا در صورت استفاده، نکات زیر را رعایت کنید؛ اگرچه باز هم تأکید میکنیم که رعایت دقیق تمام این موارد هم نمیتواند مانع بروز اثرات منفی استفاده از پلاستیکها باشد؛ میزان آزاد شدن و مهاجرت مواد شیمیایی موجود در ساختار ظروف پلاستیکی به عوامل زیر بستگی دارد
ماهیت و کیفیت تولید پلاستیک استفاده از ظروف یکبارمصرف رنگی، احتیاط بیشتری را میطلبد چرا که جنس یکبارمصرفها بهگونهای است که توانایی نگهداری رنگ را ندارند و هنگام تماس با چای یا غذای داغ، رنگ حل میشود و یک لایه از آن همراه غذا یا چای میل میشود!
روکشهای ارتجاعی پوشاننده مواد غذایی (موسوم به سلفونها) که از پلاستیک با کد 4 تهیه شدهاند نسبت به آنها که از پلاستیک کد 6 تهیه شدهاند، ایمنترهستند. در صورت استفاده از چسبها و نوارهای پلاستیکی مناسب فر و اجاقهای مایکروویو از تماس مستقیم این مواد با ماده غذایی اجتناب شود.
طبیعت و بافت غذا ، ریختن مایعات یا مواد اسیدی یا چرب در این ظروف (مانند نوشابه، کاکائو، آبغوره، آبلیمو، سرکه، رب، غذاهای چرب و…) مشکلات را تشدید میکند؛ بهویژه عادت ریختن مواد غذایی ترش مانند آبغوره و آبلیمو در ظروف PET باید مورد تجدید نظر قرار گیرد.
ظروف محتوی وعدههای غذایی نیمهآماده که قابل استفاده در مایکروویو هستند برای پختوپز آن ماده خاص مناسب است لذا برای پخت سایر غذاها در مایکروویو از آنها استفاده نشود.
از قراردادن ظروف پلیاستایرن حاوی مواد غذایی چرب در فریزر خودداری کنید زیرا پلیاستایرن کنار مواد غذایی چرب در سرما خاصیت شکنندگی پیدا کرده خطر مهاجرت مونومرها وجود دارد.
دمای غذا یا محیط بهجز مواردی که بهطور مشخص روی ظرف درج شده باشد غالب ظروف پلاستیکی برای استفاده در فرها و اجاقها مناسب نیستند؛ هرگز ظروف پلاستیکی یکبارمصرف را در مایکروفر قرار ندهید.
غالب ظروف محتوی غذاهای نیمه پخته و نیمهآماده بهخلاف تصور قابلیت استفاده در اجاق و فر را ندارند؛ گوشت منجمد را به هیچ عنوان در بستهبندی پلاستیکی آن در اجاق مایکروویو یخزدایی نکنید.
گرما، آزادسازی مواد شیمیایی پلاستیکها را تشدید میکند؛ استفاده از این ظروف برای نوشیدن چای یا مصرف غذاهای داغ؛ قرار دادن نان داغ در کیسه پلاستیکی و… از آن جملهاند؛ پلیاستایرن که ماده شیمیایی تلخی است حتی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، آزاد میشود که بیش از 77 نوع بیماری سرطانزا را بههمراه دارد.
این خطرات، در صورت استفاده از ظروف “پلیاستایرنی” شفاف(GPPS) افزایش پیدا میکنند؛ از ظروف پلیاستایرن فوم (EPS) در پیتزافروشیها هم نباید استفاده شود زیرا دمای بسیار زیاد پیتزا (بالای 120 درجه سانتیگراد) باعث ذوب شدن EPS میشود؛ استفاده از ظروف پلیاتیلنی (PE) و پروپیلنی (PP) که بهرنگ سفید هستند و بهطور عمده برای بستهبندی و نگهداری محصولات لبنی، روغن و سرکه بهکار میروند، برای مواد غذایی گرم و مرطوب مناسبتر هستند.
سرمای زیاد هم تشدید کننده مشکلات است؛ شایعترین حالت، فریز کردن آب در ظروف پلاستیکی است لذا باید از قرار دادن ظروف PET محتوی آب بهمدت طولانی در یخچال و فریزر یا انجماد آب در بطریهای مخصوص آب معدنی خودداری کرد.
ظروف یکبار مصرف گیاهی سالم ترند، ظروف یکبار مصرف گیاهی منشأ نشاسته داشته و مضرات ظروف یکبار مصرف عادی را ندارند و می تواند جایگزین خوبی برای ظروف فعلی باشند و از جهت حفظ بهداشت فردی این ظروف یکبار مصرف مفید هستند و از بیماری های عفونی جلوگیری می کند.
بهترین راه حل برای کاهش آلودگی های ناشی از ظروف یکبار مصرف، فرهنگ سازی برای استفاده نکردن از آنهاست که پیشگیری یا کاهش مصرف را در پی خواهد داشت. استفاده از این ظروف تنها برای نوشیدنیهای سرد مناسب است و برای مواد غذایی داغ مثل چای و قهوه مناسب نیستند.